Haber

MEB AKUB Üye Sayısı 10 Bin’e Çıkarılacak

Milli Eğitim Bakanlığı, AFAD iş birliğiyle 6 Şubat’ta Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremden etkilenen 11 ilde, çoğunluğu öğretmenlerden oluşan MEB Arama Kurtarma Birimi (AKUB) gruplarının eğitimi için eğitim merkezleri kuracak. arama kurtarma ve lojistik destek faaliyetleri.
2021 yılının “Afet Eğitimi Yılı” ilan edilmesinin ardından Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 81 ilde AFAD ile koordineli çalışma yürütmek üzere çoğunluğu öğretmenlerden oluşan, sivil savunma uzmanları ve teknik çalışanlardan oluşan MEB AKUB kuruldu. MEB; Öğrencilere, öğretmenlere ve velilere yönelik bilgilendirme etkinlikleri düzenlemek; Afet ve acil durum gruplarında görev alacak çalışanlara eğitim verilmesi; yarışlar, eğitimler ve seminerler düzenlemek; poster ve broşürlerin hazırlanması; AKUB, öğretmenlere, çalışanlara ve öğrencilere ilk yardım eğitimleri vermek, afet ve acil durumlarda kurulan merkezlerle iletişime geçerek ihtiyaç duyulacak kaynakları belirlemek gibi çeşitli alanlardaki çalışmalarını daha da ileriye taşıdı.
Eğitim kurumlarında afete hazırlık kültürünün geliştirilmesi, afet ve acil durumlarda gönüllülüğün yaygınlaştırılarak öğrencilere ve çalışanlara afet öncesi, anı ve sonrasında doğru davranış biçimleri kazandırılması, afet ve acil durum okul planlarının hazırlanıp uygulanması amacıyla çalışan MEB AKUB grupları. , kurulduğunda 81 ilde 25 genel müdürlüğü bulunuyordu. Yedek teklif veren 83 takımla başladı. 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremin ardından Bakanlığın il teşkilat birimlerinde il ve ilçe bazlı çalışmalar sonucunda MEB AKUB üyesi öğretmen sayısı 2.500’e, toplam üye sayısı ise 2.500’ü gönüllü olmak üzere 5.000’e ulaştı. .

Deprem sırasında öğretmenler sahadaydı

MEB AKUB ekipleri, 6 Şubat’ta Kahramanmaraş merkezli depremden etkilenen 11 ilde arama kurtarma ve lojistik takviye faaliyetlerine katıldı. Ekipler ayrıca çadır kurma, boşaltma, depolama, dağıtma ve yardımların pişirilip dağıtılması gibi ihtiyaç duyulan her alanda çalıştı. Deprem bölgesine gönderildi. AKUB ekibi ayrıca deprem bölgesine ihtiyaç duyan afet ve acil durum yönetim merkezine gelen talepler doğrultusunda il ve ilçe gruplarının eksikliklerinin giderilmesi, malzeme ihtiyaçları, enkaz alanında operasyon gerektiren ihbarların takibi ve yönlendirilmesi için de çalışmalar yaptı. bölgeye. Bakanlık, deprem sonrası ekiplerin eğitimlerine de hız verdi. AFAD tarafından 81 AKUB liderine yönelik “Deprem Arama Kurtarma Eğitici Yetiştirme Kursu” düzenlendi.

Eğitimler çeşitlendirilecek

AFAD koordinasyonunda AKUB gruplarına yönelik yürütülen arama kurtarma eğitimlerinin yanı sıra, “amatör telsiz kullanımı”, “drone”, “KBRN”, “afet arama, kurtarma ve tahliye eğitmen eğitimi kursları”, “temel afet bilinçlendirme eğitimleri” , “Afet “Farkındalık eğitimi ve acil durum ekibi eğitimi” alanlarında eğitici yetiştirme çalışmaları da hız kazanmıştır. MEB AKUB’un operasyonel yeteneklerinin artırılması ve afetlere daha hazırlıklı hale getirilmesi amacıyla MEB ile Dağcılık ve Oryantiring Federasyonları arasında iş birliği faaliyetleri planlanmaktadır, eğitim, tatbikat, senaryoya dayalı yarışlar ve diğer etkinliklerin düzenlenmesi amaçlanıyor.Ayrıca AFAD işbirliğiyle Ankara, İstanbul, İzmir, Rize, Erzurum, Sivas, Adana, Bursa, Antalya ve Diyarbakır olmak üzere 10 ilde eğitim merkezleri kurulacak. Eğitim merkezlerinde AKUB liderleri tarafından öğretmen ve çalışanlara depremde arama kurtarma eğitimleri verilecek.Bakanlık, 17 Ağustos’a kadar toplam MEB AKUB üye sayısının 10 bine çıkarılmasını planlıyor.(BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu